home

VIVAT NATURA

  • Uvod - Introductio
  • E-SHOP
  • Herbarium
  • Kontakt
  • Acai (Euterpe oleracea)
  • Alfalfa - Lucerna - Medicago sativa
  • Amalaki (Emblica officinalis)
  • Albízia hodvábna (Albizia julibrissin)
  • Arjuna (Terminalia arjuna)
  • Alchemilka obyčajná (Alchemilla vulgaris)
  • Arónia čiernoplodá (Aronia melanocarpa)
  • Artičoka zeleninová (Cynara scolymus)
  • Ašvaganda (Withania somnifera)
  • Baza čierna (Sambucus nigra)
  • Bacopa monnieri - Brahmi
  • Ba Ti Jian (Morinda officinalis)
  • Bazalka posvätná - Tulsi (Ocimum sanctum)
  • Breza previsnutá (Betula pendula)
  • Brusnica pravá (Rhodococcum vitis-ida)
  • Catuaba (Erythroxylum catuaba)
  • Cuscuata Chinensis
  • Čakanka obyčajná (Cichorium intybus)
  • Čaga - Ryšavec šikmý (Inonotus obliquus)
  • Čučoriedka obyčajná (Vaccinium myrtillus)
  • Dračia krv kvapky (Croton lechleri)
  • Echinacea purpurová (Echinacea purpurea)
  • Damiána (Turnera diffusa)
  • Ginkgo biloba (Ginko dvojlaločné)
  • Gotu kola Pupočník ázijský (Centella asiatica)
  • Graviola (Annona muricata)
  • Haritaki (Terminalia chebula)
  • Guarna (Pullinia cupana)
  • Hercampuri (Gentianella alborosea)
  • Hliva ustricová (Pleurotus ostreatus)
  • Hloh obyčajný (Crataegus oxyacantha)
  • Chlorella (Chlorella pyrenoidosa)
  • Horec žltý (Gentiana lutea)
  • Chmeľ otáčavý (Humulus lupus)
  • Chanca Piedra (Phyllanthus niruri)
  • Jačmeň (Hordeum vulgare)
  • Kapucínka väčšia (Tropaeolum majus)
  • Judášovo ucho (Hirneola auricula Júda)
  • Kakaové boby (Theobroma cacao)
  • Jiaogulan (Gynostemma pentaphyllum)
  • Kanadská bruasnica (Vaccinium macrocarpon)
  • Kozlík lekársky (Valeriana officinalis)
  • Kotvičník zemný (Tribulus terrestris)
  • Lesklokôrka lesklá - Reishi (Ganoderma lucidum)
  • Kozinec blanitý (Astragalus membranaceus)
  • Lapacho (Tabebuia impetiginosa)
  • Levanduľa úzkolistá (Lavandula angustifolia)
  • Maral - Leuzea šuštivá koreň (Leuzea carthamoides)
  • Ľubovník bodkovaný (Hypericum perforatum)
  • Maka Maca (Lepidium meyenii - Maca)
  • Medvedí cesnak (Allium ursinum)
  • Marco (Ambrosia peruviana)
  • Mučenka opletavá (Passiflora incarnata)
  • Mladá Zelená Pšenica (Triticum aestivum)
  • Mydlové orechy (Sapindus mukorossi)
  • Medovka lekárska (Melissa officinalis)
  • Nechtík lekársky (Calendula officinalis)
  • Moruša biela (Morus alba)
  • Moringa Olejodárna (moringa oleifera)
  • Muira puama (Ptychotepalum oladoides)
  • Machovka peruánska (Physalis Peruviana)
  • Materina dúška obyčajná (Thymus Serphyllum)
  • Manayupa (Desmodium adscendens)
  • Nopal (Opuntia ficus indica)
  • Pestrec mariánsky (Silybum marianum)
  • Pasuchaca (Geranium dielsianum)
  • Puškvorec obyčajný (Acorus calamus)
  • Palina pravá - Božie drievko (Artemisia absinthium
  • Oman pravý (Inula helenium)
  • Pohánka (Fagopyrum saggittatum)
  • Pamajorán obyčajný (origanum vulgare)
  • Praslička roľná - Equisetum arvense
  • Rakytník rešetliakovitý (Hippophae rhamnoides)
  • Rooibos (Aspalathus linearis)
  • Saturejka záhradna (Satureja hortensis)
  • Rozchodnica ružová (Rhodiola rosea)
  • Senovka grécka- Fenugreek (Trigonella foenum-graec
  • Stévia sladká (Stevia rebaudiana)
  • Sibírsky ženšeň (Eleuterococcus senticosus)
  • Shii - Take (Lentinula edodes)
  • Spirulina (Arthrospira Platensis)
  • Schizandra čínska (Schizandra chinensis)
  • Saw Palmetto - Serenoa plazivá (Serenoa repens)
  • Skorocel indický (Plantago Psyllium)
  • Šišak fúzatý BAN ZHI LIAN (Scutellaria barbata)
  • Šalvia lekárska (Salvia officinalis)
  • Šípky - Ruža šípová (Rosa canina)
  • Šalvia červenokorenná (Salvia miltiorrhiza)
  • Špargľa Kočinčínska ( Asparagus cochinchinensis)
  • Šatavari (Asparagus racemosus)
  • Tahuari (Tabebuia serratifolia)
  • Vilcacora (Uncaria tomentosa)
  • Vrbovka malokvetá (Epilobium parviflorum)
  • Ženšeň pravý (Panax ginseng)
  • Guduchi - Tinospóra srdcolistá (Tinospora cordifo

Moruša biela - Morus alba je vynikajúce medové ovocie.

 

Ak ste sa s morušou bielou ešte nestretli, určite Vás očarí svojou typicky medovou chuťou. Plody sú cca 2cm veľké obsypané bobuľami plnými prírodného nektáru. Chuť moruše je neopísateľne lahodná, niekým prirovnávaná k chuti čerstvého medového plástu, práve vybraného zo včelieho úľa, avšak bez enormnej sladkosti medu. Plody sa konzumujú celé, nemajú kôstky ani tvrdé stonky.

 

 

Vďaka obsahu čerstvého nektáru sa plody morušovníka stávajú nielen skvelou pochúťkou pre deti i dospelých. 

 

Moruša je pre svoje plody pestovaná aj v našich podmienkach, ale jej domovinou je Čína. Plod moruše bielej je konzumovaný v sušenom stave, ale aj v čerstvom. S obľubou je ponechávana na kvasenia pri výrobe vína.
 

 
Moruša je zdravá pochúťka pre všetky vekové kategórie.
 

 

Vďaka obsahu čerstvého nektáru sa plody morušovníka stávajú nielen skvelou pochúťkou pre deti i dospelých ale aj zdraviu prospešným prostriedkom. Moruša je v tradičnej čínskej medicíne radená ako krvné tonikum. Je zdrojom okamžitej energie. Moruše je vhodná pri únave alebo slabosti, pri vyčerpávajúcich chorobách. Moruša prospieva obličkám, upravuje chudokrvnosť, upokojuje myseľ a zlepšuje spánok.

 

Moruše sú zdrojom resveratrolu - látky s antioxidačnými a antibakteriálnymi účinkami, ktorá chráni srdce, posilňuje imunitu, odbúrava stres a navyše napomáha vyhladovať rakovinové bunky. (Výskumy ukazujú, že resveratrol blokuje pôsobenie rakoviny, bráni rastu nádoru a navracia rakovinové bunky do zdravého stavu.)

 

 

Tradičné použitie: moruše biela je ovocná pochúťka, ktorú vďaka jej prírodné podstate možno konzumovať praktický neobmedzene.

 

Tento text bol prevzatý z herbára webovej stránky salviaparadise.cz. Jeho kopírovanie, alebo distribúcia je zakázaná.

Redakční systém MNW